توجه: رمز عبور شما به صورت خودکار ایجاد می شود و به آدرس ایمیل شما ارسال می شود.

جغرافیـا

جغرافـــــیا

هدف و ماهیت:

دانستن جغرافیا در مفهوم علمی خود عبارت از شناخت محیط طبیعی و انسانی در پهنه زمین است که مناسبات و روابط فیما بین انسان و محیط را در تبیین پدیده­های مکانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می­دهد تا بر مبنای این شناخت و طبقه بندی علمی آن، توانایی انسان را در بهبود شرایط محیط تکامل بخشد. هدف از ارائه این رشته پرورش استعدادهایی است که در جهت شکوفایی و توسعه میهن عزیز اسلامی قدم بردارند. این نیروها با بهره­گیری از آموزشهای نوین به عناصری کارآمد و متخصص مبدل می­شوند که قادر به طراحی و اجرای انواع طرحهای عمرانی، اقتصادی و اجتماعی در فضای سرزمین از سطح خرد تا کلان می­باشند.

گرایش­های جغرافیایی طبیعی ، جغرافیای انسانی ، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری ، جغرافیای سیاسی – نظامی ، کارتوگرافی از شاخه‌های رشته جغرافیا هستند.

جغرافیای انسانی:

منابع انسانی پایه اصلی ثروت ملتها را تشکیل می‌دهد و سرمایه و منابع طبیعی عوامل تبعی تولید هستند چون انسانها عوامل فعالی هستند که سرمایه‌ها را متراکم می‌سازند، از منابع طبیعی بهره‌برداری می‌کنند، سازمانهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی را می‌سازند و توسعه ملی را به جلو می‌برند.

جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری:

یکی از پدیده‌های مهم و عمومی جهان امروز، افزایش نقاط شهری و توسعه شدید و روزافزون فیزیکی شهرها است. این در حالی است که در محدوده شهرها، شدیدترین و گسترده‌ترین دخالت­ها و تغییر شکل­های انسانی در محیط­های طبیعی مشاهده می‌شود.

گرایش جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری تلاش می‌کند تا با توجه به عوامل انسانی و طبیعی موجود در هر شهر، برای مسائل جمعیتی، اقتصادی، زیست محیطی آن برنامه‌ای بیندیشد تا مطابق این برنامه مهندسین معمار، عمران ، سازه و تاسیسات ، بخش­های مختلف شهر را طراحی کرده و یا مشکلات شهر را حل نمایند.

جغرافیای سیاسی- نظامی:

بسیاری از انسان­ها دوست دارند که اراده خود را بر دیگران تحمیل کنند و برای رسیدن به این هدف از دو راه کمک می‌گیرند، یکی سیاست و دیگری جنگ.

البته با یک نگاه به تاریخ متوجه می‌شویم که بشر بیشتر اوقات برای رسیدن به این هدف، کوتاهترین راه یعنی جنگ را انتخاب کرده و برای تامین امنیت، حفظ وطن و دفع دشمن به جنگ پرداخته است.

این همان چیزی است که باعث پیدایش جغرافیای سیاسی- نظامی شده است. چرا که این رشته از جغرافیا به بررسی نقش عوامل جغرافیایی در سرنوشت جنگ‌ها می‌پردازد. عواملی مثل وضعیت ارتفاعات، آب و هوا و یا وضعیت کشورهای همسایه که می‌تواند نقش بسزایی در سرنوشت یک جنگ و در نتیجه در وضعیت سیاسی یک کشور داشته باشد.

جغرافیای طبیعی:

جغرافیای طبیعی علمی است که محیط طبیعی و تاثیر عوامل و عناصر محیطی بر زندگی و فعالیت انسان را مطالعه می‌کند. این علم در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش ژئومورفولوژی و آب و هواشناسی است.

کارتوگرافی:

کارتوگرافی هنر، علم و فن تهیه انواع نقشه ‌برای استفاده در ساختار اقتصادی، فرهنگی ، دفاع ملی، روابط بین‌الملل، تعلیم و تربیت، جهانگردی و موارد متنوع دیگر است. یعنی یک جغرافیدان به یاری نقشه اطلاعات دقیقی درباره موقعیت‌ها و پراکندگی‌ها به دست می‌آورد.

گرایش­های مختلف جغرافیا در مقطع کارشناسی ارشد

  • جغرافیا و برنامه­ریزی روستایی
  • جغرافیا و برنامه­ریزی شهری و ناحیه­ای
  • اقلیم شناسی
  • هیدرولوژی
  • ژئومورفولوژی
  • برنامه ریزی توریسم
  • جغرافیای سیاسی – نظامی

آینده شغلی و بازار کار:

فارغ التحصیل جغرافیا می‌تواند به عنوان محقق در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سازمان محیط زیست، شهرداری­ها و وزارتخانه­های آموزش و پرورش، مسکن و شهرسازی، کشور، جهاد کشاورزی ، صنایع و معادن، دفاع و نفت مشغول به کار شود، همچنین می­تواند در بخش بازاریابی کارخانجات کشور فعالیت بکند. به عبارت دیگر در اکثر کشورهای جهان افرادی که در صنعت توریست کار می­کنند فارغ التحصیل جغرافیای شهری هستند. فارغ التحصیلان جغرافیای نظامی می­توانند به راحتی جذب سازمان­های انتظامی و سیاسی شوند.

پیمایش به بالا