دامپزشکی:
هدف و ماهیت:
یک دامپزشک با تامین بهداشت و مبارزه با عوامل تهیه کننده حیات دام، طیور، آبزیان و حشرات مفید، ضمن اقدامات بهداشتی لازم برای افزایش طول عمر آنها، با تامین سلامتی این دسته از موجودات کمک میکند که بازدهی تولیدی و خدماتی آن ها بیشتر بشود.
دانشجویانی که وارد رشته دامپزشکی میشوند باید حدود ۲۲۰ واحد درسی را در ۶ سال بگذرانند که این واحده
ا در سه مقطع متوالی علوم پایه، پاتوبیولوژی و علوم درمانگاهی تدریس میشود. یعنی در آغاز دانشجو طی ۲ سال علوم پایه را میگذراند و سپس در ۲ سال بعد ،درس های پاتوبیولوژی شامل میکروبیولوژی، آسیبشناسی، انگلشناسی و بهداشت و کنترل مواد غذایی را مطالعه میکند و بالاخره وارد دوره علوم درمانگاهی میشود که این دوره خود شامل دو بخش درس های نظری و عملیاتی و بخش کارورزی میشود. به همین دلیل دانشجوی این رشته در علوم پایهپزشکی بنیه علمی خوبی دارد و حتی در دورههای تخصصی ایمونولوژی ، ویروسشناسی و … همپای فارغالتحصیلان پزشکی شرکت کرده و موفق نیز میشود.
از نظر سازمان بهداشت جهانی هدف نهایی دامپزشکی درمان حیوانات نیست، بلکه دقیقاً تامین مواد غذایی و بهداشت انسان میباشد. چرا که با واکسیناسیون دام ها میتوان از مرگ و میر آنها جلوگیری کرد و بر میزان فرآوردههای دامی افزود و در نتیجه مواد پروتئینی لازم برای جیره غذایی انسانی را تامین نمود . توانایی های مورد
مهندس خلیلی خاطر نشان کردند: درس زیستشناسی یکی از درس های مهم رشته دام پزشکی است. همچنین دانشجوی این رشته هرچقدر که تلاش بکند اگر به زبان انگلیسی و یا یک زبان بینالمللی دیگر مسلط نباشد، نمیتواند در این رشته موفق گردد، چرا که امروزه اطلاعات علمی بخصوص در علومی مثل ایمونولوژی روزآمد شده است و تا دانشجویی به زبان انگلیسی مسلط نباشد، نمیتواند از اطلاعات جدید با خبر شده و یا از کتب مرجع استفاده بکند.
بدون شک دانشجوی این رشته باید از سلامت جسمانی برخوردار باشد اما قدرت بدنی در همه بخشهای دامپزشکی مطرح نیست . برای مثال در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی و یا برای معالجه دامهای کوچک نیازی به قدرت بدنی بالا نیست اما در معالجه دام های بزرگ ، قدرت بدنی بالا میتواند کار یک دام پزشک را راحتتر کند.
یک دانشجوی دام پزشکی بعد از فارغالتحصیلی باید گاه در دل یک روستا به مداوای حیوانات بپردازد و بدون شک چنین کاری جز به یاری عشق و علاقه امکانپذیر نمیباشد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
فارغالتحصیلان دوره دکترای عمومی دام پزشکی میتوانند بر حسب علاقه در بیش از ۱۴ گرایش تخصصی مختلف در علوم دام پزشکی (آسیبشناسی ، انگل شناسی ، میکروبیولوژی ، کلینیکال پاتولوژی ، علوم تشریحی ، بیماری های طیور ، بیماری های داخلی دام بزرگ ، بیماری های داخلی دام کوچک ، جراحی ، رادیولوژی ، بیماری های ماهی و آبزیان ، بهداشت مواد غذایی ، مامائی و بیماری های تولید مثل و …) و همچنین علوم پایه پزشکی و بیوتکنولوژی ادامه تحصیل بدهند.
فارغالتحصیلان دام پزشکی میتوانند در مراکز مختلفی از جمله سازمان دام پزشکی ، موسسه تحقیقات و تولید واکسن رازی ، شرکتهای تولید دارو و فرآوردههای دامی، شرکتهای تولید مواد غذایی با فرآوردههای دامی ،واحدهای دامپروری دولتی و خصوصی و آزمایشگاه های تشخیص بیماریهای دامی و بیماریهای انسانی فعالیت بکنند.