حسابان و دیفرانسیل جز درسهایی هستند که اگه مفهومی خونده نشه نمیشه راحت یاد بگیریم، نمیتونیم مفاهیمی رو که یادگرفتیم رو در حل کردن مسائل استفاده کنیم ولی این که میگیم مفهومی هستش منظورمون نیست که فرمولهای حسابان و دیفرانسیل رو حفظ نکنیدا، خیر منظورمون این نیست چون بدون فرمول اصلا نمیشه مسائل رو حلشون کنیم. تمرینهایی که در کتاب هستن بسیار مهم و کلیدی هستن چون ملاک اصلی طراحی سوالات کنکور فقط کتابای درسیاند و بس.
بعد از این که مطالعه هر درسی تموم شد، لازمه که هر دانشآموزی برای خودش خلاصه نویسی داشته باشه چون با این کار باعث میشید که یادگیری بهتر بشه و این که زمان جمعبندی میتونه خیلی کمکتون بکنه و دیگه نیازی نداشته باشید که همه کتابتون رو با حجم بالا بخونید. بعد از این که خلاصه نویسی کردید باید برید سراغ تست زنی و سنجش سطح اطلاعاتی خودتون که بهتره سراغ تستهای استاندارد کنکوری برید یا این که تستهای آزمونهای آزمایشی موسسات کنکوری رو بزنید. یادتون باشه وقتی دارید تستهای آموزشی میزنید اصلا زمان مورد نظر نیست، فقط هدفمون آموزش و رفع اشکال هست، بعد از این که تست زدید و درصد خودتون رو مشخص کردید، حتما وقت مشخصی رو برای تحلیل و پاسخهای تشریحیش قرار بدید چون تحلیل آزمون مهم تر از خود آزمون هست.
۲) راهکار دوم : تمرین
حسابان و دیفرانسیل از درسهایی هست که هم حجم بالایی داره و هم مطالب سخت برای دانشآموزا، تنها راه برطرف کردن مشکل حسابان و دیفرانسیل اینه که با جدیت و تلاش و کوشش مطالعش بکنید، از تستهای آسون شروع به کار بکنید و آروم آروم سطح تستها رو افزایش بدید. این جوری سرعت تست زنی شما بیشتر میشه و رغبت شما به حسابان دیفرانسیل بیشتر هم میشه و زده نمیشید از این دوتا درس. تستها رو هم پیشنهاد میکنیم که به صورت مبحثی انتخاب کنید، پس از تست زنی و درصدگیری حتما تحلیل آزمون رو به تاخیر نندازید، نقاط قوت و ضعفتون رو بشناسید، اشتباهاتتون رو در دفترچه یاداشتتون بنویسید، نکات آموزشی جدید رو یادداشت کنید تا دوران جمع بندی بتونه کمکتون بکنه.
پیشنهاد میکنیم که تا زمانی که کاملا بر مبحثی مسلط نشدید، به سراغ تستها نرید، این جوری هم درصد پایینی پیدا میکنید و هم ناامید میشید از تست زنی و هم تستهاتون رو میسوزونید و از بین میبرین. میتونید تستهای تالیفی استاندارد رو هم برای سنجش خودتون استفاده کنید و عیار اطلاعاتی خود رو بسنجید.
۳) راهکار سوم : تثبیت
بهترین و تنها راه تثبیت مطالب مطالعه شده برای هر درسی از جمله حسابان و دیفرانسیل، تکرار و مرور و دوره کردن هست . مرحله تثبیت با فاصله زمانی مشخصی از مراحل قبلی که تمرین و یادگیری بودن باید قرار بگیره، داوطلبین باید خلاصهنویسیها، نکتهبرداریها، فرمولهای مهم و کاربردی یادداشت شده هنگام مطالعه خودشون رو در فواصل زمانی معینی مطالعه و مرور بکنن که از مرحله یادگیری و تمرین به مرحله تثبیت برسن و کاملا وارد حافظه بلند مدتشون بشه مطالب.
نکته اساسی: برای این که راحتتر بتونید مفاهیم حسابان و دیفرانسیل رو متوجه بشید، باید پیش زمینههای مطالعاتیش رو هم بلد باشید به طور مثال: وقتی میخواید دنباله و مبحث سری رو مطالعه بکنید اگه پیش نیازش که حد در بی نهایت در سال یازدهم بوده رو خوب یاد گرفته باشید مشکل خاصی برای مطالعه و یادگیریش ندارید و بهتر از کسی که هیچ پیش نیازی ازش رو بلد نیست میتونید تستاش رو بزنید. یه مثال دیگه : وقتی میخواید تستهای حد و پیوستگی رو بزنید باید روشهایی برای حدگیری و رفع ابهامات رو یادگرفته باشید.
۱- ریاضی درسی نیست که فقط با گوش دادن و مطالعه کردن یاد گرفته بشه، اگه این گونه بود پس چرا این همه کتابای کمک آموزشی و دی وی دی توی بازار برای این درس تدارک دیده شده؟ پس حتما یه روش مطالعه خاصی داره که این قدر روی این مبحث تاکید میکنن. بخش اعظم مطالعه درس ریاضی مربوط به مطالعه کردن به صورت فعال و هوشیارانه هست که بایستی دائما به صورت مستمر زمان مطالعه وجود داشته باشه. این که بدونیم فرمولها و روشها هر کدوم مربوط به چه مبحثی هستن و چه کاربردی دارن بسیار مهم و اساسی هست، تنها راه برای این که کاملا مسلط باشید روی مباحث، تمرین کردن مستمر و دائمی هست که رمز موفقیت و پیروزی شما در کنکور خواهد بود.
۲- مباحث ریاضی مثل زنجیر به همدیگه وصل هستن و نمیشه از همدیگه جداشون کرد یعنی چیزی که امروز شما آموزش میبینید براساس مباحث مطالعه شده شما در گذشته است و اگر در موضوعی ایراد داشته باشید، یادگیری مطالب بعدی آن برای شما بسیار دشوار خواهد بود یا حتی میشه بگیم که غیر ممکن هست، پس یکی از روشها این هست که ریاضی رو از پایه و اساس مطالعه کنید. ریاضی رو هم نمیشه برای روزهای آخر کنکور کنار گذاشت، این درس به صورت دائمی باید در برنامه مطالعاتی شما وجود داشته باشه.
۳- دروس ریاضی مباحث سخت و پیچیدهای داره که نمیشه به راحتی و صرفا فقط با مطالعه اون رو آموزش دید بلکه بدون شک لازمه که زمان و وقت بیشتری رو برای مطالعش اختصاص بدیم و مدت زمان مرور و تست زنی این درس رو هم اضافه کنیم، حتی کسایی که ریاضیاتشون خوب هست باید تمرین و مرور رو در برنامشون داشته باشن.
۴- سعی نکنید که روش خود را در ریاضیات حفظ و فقط با روشی که حفظ کردید برید جلو، نه، این مدل مطالعه اشتباه هست، ریاضی مثل شیمی و زیست نیست که اعدادش رو حفظ کنید و عین همونا بیاد توی کنکور، نه، باید مفهومی و پایه ای اون رو متوجه بشید و به اندازه مناسب تست زده و آزمون دیده شده باشید. فرمولها و روشهای بسیار زیادی در ریاضیات وجود دارد. تلاش کنید بر روشهای حل مسئله کلیدی مسلط شوید و یک روش کارآمد رو انتخاب کنید (که باعث میشه هم روش معتبر تری داشته باشید، هم سرعت یادگیری و تست زنی شما رو هم بالا میبره). این کار میزان اطلاعاتی رو که باید به خاطر بسپارید کاهش میده که به نفع شماست.
یادگیری
اولین مرحله از مطالعه، یادگیری است که میتونیم بگیم مهمترین اصل در روش مطالعه درس ریاضی است؛ زیرا تا درست و مفهومی یاد نگیریم، نمی تونیم سؤالات ریاضی را به درستی پاسخ بدیم؛ پس باید از تمام ابزارهای موجود برای یادگیری استفاده کنیم.
ابزارهای یادگیری این درس عبارتاند از: کلاس درس و مدرسه، جزوه و کتاب درسی. شما داوطلب عزیز باید به دقت در کلاس، درس را از دبیر بیاموزید، سپس در همان روز، مبحث تدریس شده را از جزوه، مطالعه کرده و مثال ها را مجدداً حل کنید (هر چقدر از زمان آموزش و زمان تمرین دورتر شوید، میزان یادگیری شما نیز کاهش پیدا میکنه، پس بهترین کار اینه که در اولین فرصت پس از آموزش سریعا اون مطلب رو تمرینش بکنیم تا ملکه ذهنمون بشه).
بعد از خواندن جزوه، نوبت به مطالعه کتاب درسی میرسد که باید خط به خط آن را بخوانید و تمام مثال ها و تمرین های حلشده و حلنشده را حل کنید (مخصوصا تمرینایی که حل نشدن رو از اساتید خودتون بپرسید و یادداشت و تمرینش کنید میدونید چرا؟ الان میگم خدمتتون، چون تعدادی از تست های کنکور سراسری، عیناً از مثال ها و تمرین ها و نکات متن درس مطرح میشود. توجه داشته باشید برای حل سؤالات ریاضی، تنها یاد گرفتن نکات، قضیه ها و فرمولها کافی نیست.