شیوه مطالعه درس روانشناسی
چطور درس روانشناسی بخوانیم…
درس روانشناسی که از جمله دروس اختصاصی رشته علوم انسانی به حساب میآید، بواسطه تک کتابی بودن و حجم اندک همان تک کتاب (۱۵۰ صفحه)، همواره مورد توجه قرار داشته و معمولا با درصدهای قابل قبول و بالای داوطلبان همراه بوده است. گواه آن نیز، میانگین درصدی این درس در کنکور سراسری است، که بالاترین در رشته علوم انسانی به حساب میآید. با توجه به این توضیح مختصر، احتمالا لزوم کسب درصد بالا در این درس برای داوطلبان عزیز تبیین شد.
در سالیان اخیر اما چند عامل موجب شده که حتی برخی از داوطلبان قوی با مشکلاتی در این درس روبرو شوند، که این عوامل عبارت اند از: مفهومی تر شدن سوالات نسبت به گذشته، تلقین حس سادگی این درس به داوطلب و در نتیجه سستی و کم اهمیتی نسبت به آن، آخرین درس در دفترچه اختصاصی کنکور بودن و خستگی هنگام پاسخ به سوالات آن و…
در ابتدا با توجه به برنامه ریزی ای که برای خود کرده اید، یک بار به طور روزنامه وار و فقط در جهت مشخص کردن مطالب پر اهمیت و آشنایی اجمالی با مبحث مشخص شده، کتاب را خوانده و نکاتی که به نظر شما مهم بوده را هایلات کنید. هم چنین تمام نکاتی که به ذهنتان می رسد را بنویسید و سوالاتی که احیانا برایتان پیش آمده را حتما از معلم خود بپرسید تا مفهوم برای شما جا بیفتد. کتاب درسی خود را مملو از نکات کنید و تمامی مواردی که به فهم ساده تر مطالب میشود را برای خود یادداشت کنید.
سپس به سراغ نکات ظریفی که دبیرتان مطرح کرده بپردازید و با متن کتاب تطبیق داده و با توضیح آن دو (نکات و متن) در ذهنتان سعی کنید مفهوم را دقیقتر متوجه شوید.
پس از مدتی (مثلا ۲ روز) دوباره به سراغ کتاب بروید و این بار با فراغ بال و دقت بیشتری کتاب را خوانده (حتی در صورت لزوم چندین بار) و مطالب را فرا بگیرید. حتما نکاتی را که قبلا یادداشت کردهاید مطالعه کنید و از تسلط بر آنها مطمئن شوید. یادتان باشد که در این مرحله زمان مصرفی یا حتی کمیت کار اهمیتی ندارد. به جای آن که به خود بگویید ۲۰ صفحه میخوانم، بگویید این ۵ صفحه را به صورت بسیار دقیق و عمقی مطالعه میکنم.
در مرحله بعد به سراغ تست بروید و سعی کنید نکات موجود در هر تست را با مطالعه گزینه ها و هم چنین پاسخ نامه، بیرون بکشید و در کتاب خود یادداشت
کنید تا به این وسیله دوباره سراغ کتاب خود بروید و نکات جدیدش را دریابید. تستهای هر مبحث را به دسته های ۱۵ تایی تقسیم کنید و تا زمانی که ۱۳ تست به بالا را صحیح پاسخ ندادید، از کار دست نکشید! دوباره متذکر می شویم که از کتاب خود در درس روانشناسی جدا نشده و به خصوص در بخش خوانش عمیق، چند بار آن را بخوانید و متن کتاب در ذهنتان ثبت شود.
و اما چند نکته کاربردی
-
بیش از ده روز در مطالعه روانشناسی فاصله نیندازید. علت آن نیز فرار بودن مطالب این کتاب است که لزوم پیوستگی مطالعه کتاب را میرساند.
-
اگر تستی را اشتباه پاسخ دادید، تنها به دنبال خط یا صفحه ای که سوال از آن طرح شده نباشید تا مشکل خود را پیدا کنید؛ بلکه آن مبحث را پیدا کرده و دوباره بخوانید تا نکته به درستی در ذهنتان جا بیفتد و حفظی نباشد. این نکته کلیدی را هرگز فراموش نکرده و در انجام آن تنبلی نکنید! ضمن این که باتوجه به حجم کم کتاب درسی، این کار چندان دشوار نیست.
-
خلاصه نویسی در درس روانشناسی کاربرد بسیار دارد. سعی کنید در همان مرحله نخست خوانش در کنار نکاتی که یادداشت میکنید، خلاصه ای جم و جور و ساده تهیه کنید تا در روزهای منتهی به آزمونهای آزمایشی و هم چنین آزمون سراسری، بتوانید مروری سریع داشته باشید.
-
درصد کاذب در این درس خودنمایی بسیاری دارد؛ به همین علت است که توصیه میکنیم که بین زمان خوانش و تست زنی مدت زمانی فاصله (بیش از دو روز) باشد.
-
به خاطر داشته باشید که این درس نقطه قوت کثیری از داوطلبان است و میانگین درصد کشوری آن حدود ۴۰ درصد است. (در حالی که به طور مثال میانگین درصد کشوری دروسی به مانند ریاضیات یا فلسفه و منطق صفر درصد و یا منفی می باشد!) پس لازم است، که درصدی مناسب در آن بدست بیاورید. درصد قابل قبول البته در سالهای مختلف به تناسب میزان سختی سوالات، متغیر است. اما برای کسب یک رشته درجه یک در دانشگاهی مطلوب، درصدی بیش از ۷۰، قابل قبول به نظر می رسد.
-
تعداد سوالات روانشناسی در کنکور ۲۰ عدد است که بودجه بندی دقیقی ندارد؛ اما معمولا به ترتیب، بخش های: رشد، فرآیندهای شناختی، سلامت روانی و اختلال روانی، بیشترین تعداد سوالات را به خود اختصاص می دهند. در نتیجه اگر فرصت اندکی برای خواندن مطالب داشته و علاقه مندید که درصد مناسبی کسب کنید، بخش پر سوال رشد را در اولویت قرار دهید. بخش سلامت روانی و اختلال روانی نیز نسبت به بخش های دیگر ساده فهمتر است و میتوان در مدت زمان کمتری آن را فرا گرفت.
-
متقاضیان رشته روانشناسی از همین حالا به فکر تقویت این درس باشند! چرا که در حالی که ضریب این درس در زیر گروه یک، سه (۳)، در زیرگروه دو، شش (۶) و در زیرگروه سه و چهار، سه (۳) می باشد، در زیر گروهی که رشته روانشناسی در آن قرار دارد (زیرگروه پنج) ضریب نه (۹) رادارد! پس با کسب درصدی بالا در این درس گامی بلند به سمت رشته مورد علاقه خود بردارید …