توجه: رمز عبور شما به صورت خودکار ایجاد می شود و به آدرس ایمیل شما ارسال می شود.

روش مطالعه فلسفه

            شیوه مطالعه درس فلسفه
چگونه فلسفه بخوانیم؟
  درس فلسفه و منطق بدون تردید در کنار درس ریاضیات، پرچالش ترین و به تعبیری دشوارترین درس کنکور سراسری در گروه علوم انسانی قلمداد می شود.
   این درس با دارا بودن ضریب قابل توجه نه (۹) در زیر گروه یک و ضریب سه (۳) و شش (۶) در سایر زیر گروه ها، تاثیر بسزایی در رتبه سازی برای داوطلبان کنکور دارد. زمانی که این ضرایب قابل توجه را در کنار میانگین درصد کشوری این درس در آزمون سراسری (تنها حدود سه (۳) درصد!) قرار می دهید، اهمیت دو چندان این درس برایتان مشخص می شود.
درس فلسفه و منطق از سه کتاب منطق سال سوم، فلسفه سال سوم و فلسفه پیش دانشگاهی تشکیل شده است. پس از آن که در مطلب پیشین توضیحاتی راجع به درس منطق دادیم، قصد داریم تا در این مطلب به طور مفصل تر به درس فلسفه بپردازیم.
نکاتی درباره هر چه بهتر خواندن فلسفه
  • فلسفه سال سوم به طور معمول ۵ سوال از ۲۵ سوال درس فلسفه و منطق را در آزمون سراسری به خود اختصاص می دهد. از آن جایی که غالب مطالب این کتاب حفظی هستند، می توان به راحتی و با کمی پشتکار به هر ۵ تست طرح شده از این کتاب پاسخ داد. در واقع افرادی که قصد دارند تا در مدت زمان اندک، تعدادی تست از درس فلسفه و منطق را پاسخ دهند، مطالعه فلسفه سال سوم مناسب ترین گزینه است. البته مباحثی مثل علل اربعه و نظریه مثل که در بخش های پایانی کتاب فسلفه سال سوم مطرح شده اند، نیاز به فهم دقیق تر داشته و باید ممارست بیشتری برای فراگیری آن ها به خرج داد.
  • در مورد کتاب فلسفه سال سوم، مرورهای چندین بار را به خاطر داشته باشید. این کتاب کم حجم (حدود ۶۰ صفحه) و نسبتا ساده، مطالب نسبتا فراری دارد که برای آن که ملکه ذهنتان شوند، نیاز دارند که چندین بار خوانده شوند؛ به خصوص مباحث آسان و در عین حال فراری هم چون صحبت های سقراط و… که پای ثابت سوالات کنکور هستند.
  • از آن جا که مطالب فلسفه سال سوم حفظی هستند، بین زمان مطالعه و تست زنی خودتان، ۲ الی ۳ روز فاصله انداخته تا درصد کاذب ایجاد نشده و خود تست زنی یک نوع مرور تلقی شود.
  • خلاصه نویسی از کلمات کلیدی مطالب حفظی فلسفه سال سوم می تواند کمک شایانی به یادآوری شما داشته و کلیت مطالب را در روزهای منتهی به آزمون های آزمایشی و آزمون سراسری به خاطرتان بیاورد.
  • فلسفه سال پیش دانشگاهی با دارا بودن حدود ۱۰ سوال از ۲۵ سوال درس فلسفه و منطق در آزمون سراسری، نقش اساسی در موفقیت داوطلبان دارد. مطالب این کتاب بر عکس فلسفه سوم، بیشتر مفهومی بوده و از این لحاظ تلاش بیشتر داوطلبان را می طلبد. در واقع یک داوطلب کوشای رشته علوم انسانی برای موفقیت در کنکور، بایستی بیشترین زمان مطالعه خود را پس از دروس ادبیات و عربی، به این درس و به طور اخص کتاب فلسفه پیش دانشگاهی اختصاص دهد. کتاب پیش دانشگاهی به سه بخش اصلی فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و فلسفه متعالیه تقسیم شده و در هر یک از این مباحث ضمن توضیح سرگذشت بزرگان آن ها، به ذکر مطالبی کلی و اجمالی از نکات کلیدی هر یک از این سه مکتب فلسفی می پردازد.
  • بخش مربوط به سرگذشت بزرگان فلسفه اسلامی (مثل فارابی، ابن سینا و…) در آزمون سراسری اهمیت چندانی نداشته و معمولا تستی از آن ها طرح نمی شود. پس وقت خود را صرف این بخش نکنید. البته خواندن این مطالب می تواند به فهم کلی فلسفه اسلامی کمک کند.
  • پیش خوانی در فلسفه پیش دانشگاهی بسیار موثر است. با پیش خوانی سوالاتی در ذهن شما ایجاد شده که در هنگام تدریس دبیر به آن ها پاسخ داده شده و درک دقیقی از درس صورت می گیرد.
  • به مانند منطق، از پرسیدن در این درس نترسید و آن چه که به ذهنتان می آید را با معلمتان در میان بگذارید؛ چرا که فلسفه پیش دانشگاهی پر از نکاتی است که در نگاه اول به چشم نیامده و با پاسخ معلم به سوال شما و دوستانتان مورد توجه قرار می گیرند.
  • روزخوانی (خواندن درس داده شده در همان روز) را در فلسفه پیش دانشگاهی مورد توجه قرار دهید تا صحبت های معلم را همواره به خاطر داشته و مطالب بهتر در ذهنتان جا بیفتد.
  • تست زنی در فلسفه پیش دانشگاهی مانند درس منطق اهمیت زیادی دارد؛ اهمیت از آن جهت که باعث یادگیری بسیاری از مطالب و دیدن نکات ظریف کتاب است. علاوه بر تست های تالیفی موجود در کتب کمک درسی، تست های کنکور سراسری سال ۹۱ به بعد را حتما کار کنید. مطالعه دقیق پاسخ نامه تست ها (حتی آن هایی که صحیح پاسخ داده اید) نیز مطلبی است که هیچ داوطلب مصممی فراموش نمی کند!
  • چند سالی است که طراحان کنکور سراسری، برای آزمایش داوطلبان، به طراحی سوالات ترکیبی رو آوردند. بدین صورت که در قالب یک تست که طراح گزینه صحیح (یا غلط) را از داوطلب خواسته است، چهار گزینه از چهار بخش متفاوت کتاب آورده شده تا میزان آمادگی داوطلب سنجیده شود. از این رو خواندن پیوسته مطالب فلسفه پیش دانشگاهی و ارتباط دادن و مقایسه آن ها با یکدیگر به داوطلبان توصیه می شود.
پیمایش به بالا