زبان و ادبیات عرب
هدف و ماهیت:
مردم کشور ما امروزه بیش از گذشته نیاز به آشنایی با زبان و ادبیات عربی دارند زیرا عربی زبان قرآن و زبان
اول جهان اسلام و زبان فرهنگ و تمدن بیشتر کشورهای مسلمان است و ما برای بهرهگیری از منابع اصلی اسلامی و تحقیقاتی که در این زمینه انجام میشود هم چنین تسلط بر زبان و ادبیات فارسی که از زبان و ادبیات عربی بسیار تاثیر پذیرفته است باید به زبان و ادبیات عرب مسلط باشیم. از همین رو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشورمان رشته زبان و ادبیات عربی ارائه میشود.
دانشجوی زبان و ادبیات عرب، با تاریخ ادبیات عرب و متون مختلف نظم و نثر دورههای مختلف آشنا میشود و فن
ترجمه عربی به فارسی و بالعکس و علوم بلاغی و … را یاد میگیرد.
مهندس محمد خلیلی میگویند:”علاقه و انگیزه در رشته زبان و ادبیات عربی مثل سایر رشتهها حرف اول را میزند. همچنین دانشجوی زبان و ادبیات عربی باید به ادبیات فارسی و زبان عربی تسلط نسبی داشته باشد و در کنار این توانمندیها اگر به زبان عربی به عنوان زبان وحی نگاه کند، با عشق و علاقه بیشتری رشته تحصیلی خود را ادامه میدهد.
“
زبان و ادبیات عربی تنها رشته زبانهای خارجه است که فقط از داوطلبان گروه علوم انسانی دانشجو میپذیرد. زیرا زبان و ادبیات فارسی و عربی وامدار یکدیگر هستند و این دو زبان چنان درهم آمیختهاند که بسیاری از استادان و ادیبان ما معتقدند زبان عربی یک زبان بیگانه نیست و از همین رو در اکثر دانشگاهها رشته زبان و ادبیات عربی در کنار رشته زبان و ادبیات فارسی در دپارتمان دانشکده ادبیات قرار دارد. البته به اعتقاد کارشناسان، زبان عربی باید یک آزمون اختصاصی داشته و داوطلبان تمامی گروههای آزمایشی اجازه شرکت در این آزمون را داشته باشند، چون گاهی اوقات یک داوطلب ریاضی و فنی نیز به رشته زبان و ادبیات عربی علاقهمند است و مایل است در کنار رشتههای علوم پایه یا فنی، این رشته را نیز انتخاب کند.
امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
آینده شغلی و بازار کار:
فارغ التحصیل این رشته در ایران علاوه بر تدریس در آموزش و پرورش و موسسات خصوصی میتواند در آزمون اداره فنی قوه قضائیه نیز شرکت کند و در صورت قبولی در آزمون، مجوز تاسیس دارالترجمه را بگیردکه البته این مجوز خیلی محدود است. همچنین این افراد میتوانند در بخشهای دیگر مثل وزارت امور خارجه، دارالترجمهها، شرکتهای بازرگانی و تجاری به عنوان مترجم و در سازمان صدا و سیمای ایران به عنوان گوینده بخش عربی و یا به عنوان مترجم فعالیت کنند. پس از طی مقطع دکترا نیز میتوانند به عنوان استاد دانشگاههای سراسر کشور مشغول به تدریس شوند.