زیست شناسی

هدف و ماهیت:

گرایش‌های رشته زیست‌شناسی عمومی جهت دبیری زیست‌شناسی عبارت است از: علوم گیاهی ، دبیری، عمومی، علوم جانوری ، دریا. رشته زیست شناسی سلولی ملکولی نیز در گرایش‌های ،ژنتیک و بیوشیمی و بیوفیزیک ،علوم سلولی و ملکولی میکروبیولوژی عرضه می­شود.

در رشته زیست‌شناسی سلولی ملکولی و زیست شناسی عمومی هر کدام در طول ۴ سال عرضه می‌گردد.

دانش میکروبیولوژی که گرایشی از علم زیست شناسی است به مطالعه میکروارگانیسم ها می­پردازد. در این علم ارتباط میکروارگانیسم­ها با خودشان و ایضا با موجودات عالی تر مانند ادم ، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.

توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه:

دانشجوی این رشته باید از دو توانایی مهم برخوردار باشد که یکی از آن ها حافظه ­ای قوی است چون بیشتر مطالب این رشته تئوری است و دوم قدرت تجزیه و تحلیل است چرا که اگر دانشجویی نتواند از اطلاعاتی را که در حافظه­اش جمع آوری کرده است، بهره برداری مناسب کرده و تحلیل مناسبی داشته باشد، مثل کامپیوتری که خاموش می­ ماند ، هیچ استفاده ای از آن نمی­شود.

گرایش ­های زیست شناسی:

۱-گرایش علوم گیاهى:

 

از جمله دروس تخصصى گرایش علوم گیاهى عبارتند از: قارچ شناسی، جلبک شناسی، مورفولوژى گیاهی، فیزیولوژى گیاهی، اکولوژى گیاهی و … . اهمیت این گرایش با توجه به احتیاج مراکز پژوهشى به کارشناسى علوم گیاهى آشنا به مسئله های گیاه شناسى و فیزیولوژى گیاهی، نیاز به کارشناسان علوم گیاهى در کشاورزى و صنایع دارویی، نیاز علوم گیاه پزشکى به کارشناسان علوم گیاهی، غذائى و چوب و کاغذ و …

۲-گرایش علوم جانورى:

هدف این گرایش به وجود آوردن زمینه­هاى مساعد براى شناخت علوم جانوری، برقرارى ارتباط صحیح آن با سایر علوم و به طبع تربیت کارشناسانى است که قابلیت درک و حل مسائل بنیادى علوم جانورى را داشته و به جنبه­هاى کاربردى آن آشنا باشند.

۳-گرایش علوم میکروبیولوژى:

هدف این گرایش شناخت جانداران میکروسکوپى و مسائل مختلف مربوط به زندگى آن­ها است. متقاضیانى که دیپلم تجربى داشته باشند در این گرایش موفق­تر هستند. علاوه بر علاقه به مسائل زیستى داوطلب می­باید به امور آزمایشگاهى (نظیر کشت میکروارگانیزمها) علاقهمند باشد

۴-گرایش علوم سلولى و مولکولى:

تربیت کارشناسان متخصص براى شناخت مسائل و پدیده­هاى زیستى در قالب سلولى و مولکولى هدف این گرایش است.

۵-گرایش دبیرى زیست شناسی (زیست شناسی عمومى):

فارغ تحصیلان این گرایش با گذرانیدن دروس مشترک تخصصى خود (به همراه تعدادى دروس تربیتى به منظور آشنائى با فنون معلمی)

می­توانند توانائی­هاى لازم براى رفع نیازهاى وزارت آموزش و پرورش به دبیران زیست شناسی را به دست آورند.

بازار کار زیست شناسی در ایران:

-کاربرد این رشته آنقدر گسترده است که قابل ذکر نیست برای مثال محقق این رشته از یک سوی می­تواند به بررسی کاربرد سلاح های میکروبی و طرق پیشگیری از این سلاح ها بپردازد و از سوی دیگر می­تواند در کارخانه­های عطرسازی به ساخت عطرهای خوشبو به یاری میکروب ها مشغول باشد.

همچنین عده­ای از فارغ تحصیلان در مراکز تهیه مواد دارویی مانند تهیه آنتی بیوتیک­ها کار می­کنند زیرا از برخی میکروارگانیسم ها مثل کپکها و اکتیومیست ها می­توان برای تهیه بعضی از آنتی بیوتیک­هایی مثل پنی­سیلین ها و استرپتومایسین استفاده کرد و بالاخره کارخانه های تهیه اسیدها مانند اسید بوتریک و اسید استیک و حلال ها مانند الکل و استون و مرکز های تهیه واکسن مانند موسسه رازی و انستیتو پاستور ایران می­توانند مرکز های جذب فارغ تحصیلان این رشته باشند.