علوم تربیتی

هدف و ماهیت:

رشد سالم و صحیح جوامع انسانی در گرو تعلیم و تربیت صحیح و اصولی افراد آن جامعه است . بدیهی است هر چقدر آگاهی و دانش اقشار مختلف جامعه نسبت به تعلیم و تربیت افزایش یابد ، جامعه در مسیر تکامل و تعالی رشد خواهد یافت و البته این امر ، یعنی ارتقاء و افزایش آگاهی عمومی مردم در زمینه تعلیم و تربیت ، توسط متخصصان و صاحب نظران و همچنین مدرسان و معلمان علوم تربیتی انجام می­گیرد . نظر بر این مهم ، رشته علوم تربیتی به منظور تربیت و آموزش افراد در بیشتر دانشگاه­های کشور دایر بوده است.

دانشجوی این رشته باید خلاق بوده تا بتواند ابزار آفرین و راه آفرین باشد در حال حاضر نیز می­بینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی چیزهای جدید و جالبی خلق می­کنند . از سوی دیگر دانشجوی این رشته باید حس هنری داشته باشد .

معرفی اجمالی گرایش های علوم تربیتی:

آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی

آموزش و پرورشی که از زمان تولد تا ابتدای دوره دبستان در مورد کودک انجام می­شود . هدف از آموزش و پرورش دبستانی ، پرورش افرادی با ایمان ، ماهر ، مسئول و خلاق است ؛ بنابراین پرورش قوای فکری، جسمی ، عاطفی و اجتماعی از جمله هدف­های اولیه این رشته است .

آموزش و پرورش کودکان استثنایی

کودکان استثنایی را می­توان به شش گروه کلی تقسیم کرد و هر گروه را با شرایط خاصی تعلیم داد و تربیت کرد . این شش گروه عبارتند از :

  • کودکان عقب مانده ذهنی
  • کودکان معلول جسمی
  • کودکان نابینا و نیمه بینا
  • کودکان ناشنوا و نیمه شنوا
  • کودکان مبتلا به اختلال­ های عاطفی و اجتماعی
  • کودکان تیز هوش

مدیریت و برنامه ریزی آموزشی

هدف از رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی ، برآوردن نیازهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش بر اساس معارف، ارزش های تربیت اسلامی و اصول مدیریت صحیح است .

تکنولوژی آموزشی

تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه­ های خاص تکنو به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده های علمی ، لوژی به معنای شناخت و آموزش به معنای فعالیت­ های هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می­دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می­شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده­ها یا روش­های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است .

 

آینده شغلی و بازار کار

فارغ التحصیلان گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی پس از پایان تحصیلات می­توانند مسوولیت­های متفاوتی را در جامعه بر عهده گیرند از جمله :

– معلم مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی و مدیریت مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی .

– کارشناس گزینش و تشخیص کودکان استثنایی و کارشناس آموزش و پرورش کودکان استثنایی در موسسات گوناگون از قبیل وزارت آموزش و پروش و سازمان بهزیستی کشور .

فرصت ­های شغلی فارغ التحصیلان گرایش تکنولوژی آموزشی

فلسفه اصلی این رشته استفاده از توانایی فارغ التحصیلان آن در آموزش و پرورش و سپس صدا و سیما است . اما در عمل می بینیم که به دلیل تفکر غلط حاکم بر برخی محیط های آموزشی ، تکنولوژیست های آموزشی به سختی جذب این مراکز می­شوند . البته برخی از فارغ التحصیلان این رشته جذب مدارس غیر انتفاعی شده­اند و با ارائه طرح­های آموزشی برای دوره­ها و درس­های مختلف، کارآیی مدرسه را بسیار ارتقاء داده و در واقع بسیار موفق بوده­اند . عده­ای از فارغ التحصیلان نیز جذب وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می­شوند و بالاخره برخی از فارغ التحصیلان با توجه به توانایی­هایی که در طی تحصیل کسب کرده­اند جذب بازار کار آزاد می­شوند و به عکاسی آموزشی با تولید فیلم­های آموزشی می­پردازند .