علوم و صنایع غذایی
هدف و ماهیت:
هدف از این رشته تربیت افرادی ست که نظارت دائم بر کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی در فرآیند تولید را داشته باشند.
توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه:
کارشناس صنایع غذایی باید دقت بالا داشته، به جزئیات توجه کرده و به قوانین بهداشتی اهمیت ویژه بدهد. به عنوان متخصص صنایع غذایی باید در زمینه هایی مانند مهندسی شیمی، برنامه ریزی تولید، تحقیقات بازار، رفتار مشتری و مدیریت مالی مطلع باشد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد..
این رشته در مقاطع بالاتر دارای گرایش های زیر است:
فناوری تبدیل مواد غذایی:
دانش و فناوری تبدیل مواد اولیه کشاورزی، دامی و دریایی به محصولاتی با ارزش افزودهی بالا و نیز قابلیت نگهداری و بسته بندی آنها برای نگهداری در شرایط مختلف موضوع فعالیت این گرایش است. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق با تواناییهای مدیریتی و راهبردی و تحقیقاتی در زمینه های فوق از دیگر مأموریتهای این گرایش است.
علوم مواد غذایی:
تواناییهای علمی متخصصین مربوطه در این گرایش، سایر گرایشها و تخصصها را قادر به اتخاذ تکنیکهای صحیح مینماید. شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی، بیوشیمی و سایر خواص کیفی مواد غذایی محورهای اصلی آموزش و تحقیق در این گرایش هستند.
مهندسی صنایع غذایی:
بومی سازی تجهیزات و تکنولوژیهای روز مورد استفاده در صنایع غذایی و آشنایی دانشجویان به اصول طراحی و پایههای دانش فنی، تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده در صنایع غذایی، هدف این گرایش است.
بیوتکنولوژی مواد غذایی:
روشهای نوین علمی مورد استفاده در صنایع غذایی ، ارزش دهی به محصولات جانبی، استفاده بهینه از ضایعات و معرفی روشهای بیوتکنولوژی در صنایع غذایی و محصولات و فناوری های مرتبط، جزو اهداف این گرایش است.
بازار کار:
- مدیر واحدهای نگهداری، فرآوری و تولیدی صنایع غذائی.
- مسئول فنی (واحدهای تولیدی پیش از آغاز فعالیت خود، موظف بودند چهار پروانه تأسیس، بهره برداری، مسؤول فنی و ساخت را از وزارت بهداشت دریافت کنند.
- مسئول آزمایشگاه و مدیر تولید کارخانه های تولید مواد غذائی
همچنین امکان استخدام و جذب فارغ التحصیلان این رشته در برخی از وزارتخانهها وسازمانها وجود دارد، از جمله:
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور:
انستیتو پاستور ایران
سازمان بهزیستی کشور
سازمان تأمین اجتماعی
انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور
وزارت جهاد سازندگی
سازمان امور عشایر ایران
شرکت سهامی شیر ایران
شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی
شرکت سهامی شیلات ایران
وزارت بازرگانی:
مرکزتوسعه صادرات ایران
سازمان گسترش خدمات بازرگانی
سازمان غله کشور
سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا
وزارت کشاورزی:
مؤسسه مهندسی و زراعی
سازمان چای کشور
شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی
شرکت خدمات حمایتی کشاورزی