علوم و صنایع غذایی

هدف و ماهیت:

هدف از این رشته تربیت افرادی ست که نظارت دائم بر کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی در فرآیند تولید را داشته باشند.

توانایی­ های مورد نیاز و قابل توصیه:

کارشناس صنایع غذایی باید دقت بالا داشته، به جزئیات توجه کرده و به قوانین بهداشتی اهمیت ویژه بدهد. به عنوان متخصص صنایع غذایی باید در زمینه هایی مانند مهندسی شیمی، برنامه ریزی تولید، تحقیقات بازار، رفتار مشتری و مدیریت مالی مطلع باشد.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:

امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد..

این رشته در مقاطع بالاتر دارای گرایش های زیر است:

فناوری تبدیل مواد غذایی:

دانش و فناوری تبدیل مواد اولیه کشاورزی، دامی و دریایی به محصولاتی با ارزش افزوده­ی بالا و نیز قابلیت نگهداری و بسته بندی آن­ها برای نگهداری در شرایط مختلف موضوع فعالیت این گرایش است. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق با توانایی‌های مدیریتی و راهبردی و تحقیقاتی در زمینه های فوق از دیگر مأموریت‌های این گرایش است.

علوم مواد غذایی:

توانایی‌های علمی متخصصین مربوطه در این گرایش، سایر گرایش‌ها و تخصص‌ها را قادر به اتخاذ تکنیک‌های صحیح می­نماید. شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی، بیوشیمی و سایر خواص کیفی مواد غذایی محورهای اصلی آموزش و تحقیق در این گرایش هستند.

مهندسی صنایع غذایی:

بومی سازی تجهیزات و تکنولوژی‌های روز مورد استفاده در صنایع غذایی و آشنایی دانشجویان به اصول طراحی و پایه‌های دانش فنی، تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده در صنایع غذایی، هدف این گرایش است.

بیوتکنولوژی مواد غذایی:

روش‌های نوین علمی مورد استفاده در صنایع غذایی ، ارزش دهی به محصولات جانبی، استفاده بهینه از ضایعات و معرفی روش‌های بیوتکنولوژی در صنایع غذایی و محصولات و فناوری های مرتبط، جزو اهداف این گرایش است.

بازار کار:

  • مدیر واحدهای نگهداری، فرآوری و تولیدی صنایع غذائی.
  • مسئول فنی (واحدهای تولیدی پیش از آغاز فعالیت خود، موظف بودند چهار پروانه تأسیس، بهره برداری، مسؤول فنی و ساخت را از وزارت بهداشت دریافت کنند.
  • مسئول آزمایشگاه و مدیر تولید کارخانه های تولید مواد غذائی

همچنین امکان استخدام و جذب فارغ التحصیلان این رشته در برخی از وزارتخانه‌ها وسازمان‌ها وجود دارد، از جمله:

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور:

انستیتو پاستور ایران

سازمان بهزیستی کشور

سازمان تأمین اجتماعی

انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور

وزارت جهاد سازندگی

سازمان امور عشایر ایران

شرکت سهامی شیر ایران

شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی

شرکت سهامی شیلات ایران

وزارت بازرگانی:

مرکزتوسعه صادرات ایران

سازمان گسترش خدمات بازرگانی

سازمان غله کشور

سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا

وزارت کشاورزی:

مؤسسه مهندسی و زراعی

سازمان چای کشور

شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی

شرکت خدمات حمایتی کشاورزی