فیزیـک مهنـدسـی
هدف و ماهیت:
فیزیک مهندسی رشتهای برای پیوند فیزیک محض و علوم مهندسی است. پیوند برقرار کردن بین این دو رشته، در چند دهه اخیر منجر به پیشرفتهای شگرفی هم در تولید علم و هم در تکنولوژی شده.
اساسا دلیل به وجود آمدن این رشته تربیت افرادیست که با آشنایی با دروس علوم پایه و توانایی کاربردی بتونن بین علم و تکنولوژی ارتباط برقرار کنند که در کشورهای صنعتی تا حد زیادی به این هدف دست پیدا کردند.
فیزیک مهندسی، مباحث پیشرفته فیزیک کاربردی و روشهای استفاده از آنها در صنعت را مورد مطالعه قرار میدهد. هدف از این رشته آماده سازی فارغ التحصیلهایی است که علاوه بر دانستن فیزیک و مباحث پیشرفته آن با کاربردهای فیزیک هم آشنا باشند و توانایی مهندسی و ارائه طرحهای صنعتی در زمینه فیزیک جدید را داشته باشند.
فیزیک مهندسی دارای سه گرایش حالت جامد، پلاسما، لیزر و اپتیک است.
حالت جامد:
حالت جامد یکی از گستردهترین شاخههای فیزیک است. این شاخه درباره چگونگی تشکیل مواد با در نظر گرفتن تمام جزییات حاکم بر طرز قرار گرفتن اتمها بحث میکند. خواص فیزیکی هر گونه جسم فیزیکی (فلز و یا غیر فلز)، مورد بحث این شاخه است.
پلاسما:
پلاسما گاز شبه خنثایی از ذرات باردار و خنثی است که رفتار جمعی از خود ارائه میدهد. واژه پلاسما به گاز یونیزه شدهای گفته میشود که همه یا بخش قابل توجهی از اتمهای آن یک یا چند الکترون از دست داده و به یونهای مثبت تبدیل شده باشند. یا به گاز به شدت یونیزه شدهای که تعداد الکترونهای آزاد آن هستند تقریبا برابر با تعداد یون های مثبت باشند، پلاسما گفته میشود.
لیزر و اپتیک:
لیزر از پرتوهایی است که در صنعت، پزشکی، هنر و … به خوبی به کار گرفته میشود و بر اثر تقویت نور گسیل شده القایی به دست میآید. دانش اپتیک و لیزر پیشرفت های فراوانی در دهههای اخیر داشته. با توجه به آینده درخشان و کاربردهای روز افزون آن، تربیت کادر متخصص که آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشند، لازم به نظر میرسد. دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیک و کاربرد آن در تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری تدوین شده. در فناوری پیشرفته و به ویژه در صنایع دفاعی، تولید، انتشار و به کارگیری نور، آشکار سازی آن در نواحی مختلف بینایی و بر همکنش نور با ماده مسئله های مهمی هستند. در این راستا به متخصص هایی که بتوانند همکاری لازم را در طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیکی، اپتو الکترونیکی و لیزری به عهده بگیرند، به شدت احساس میشود.
درس های رشته فیزیک مهندسی
مجموعه درسهای اختصاصی مشترک همه گرایش ها و درس های اختصاصی هر گرایش رشته فیزیک مهندسی عبارتند از: ریاضی عمومی، فیزیک عمومی، شیمی عمومی، معادلات دیفرانسیل، رسم فنی، ، مکانیک تحلیلی، فیزیک آماری، فیزیک مدرن، اپتیک، مکانیک کوانتوم، مغناطیس، الکترومغناطیس، ترمودینامیک، مکانیک سیالات، نیمه هادیها، پلاسما، سیستمهای تشخیص پلاسما، سیستم های تولید پلاسما، فیزیک حالت جامد، نانو ساختارها، ابررسانایی و…
دانشگاه هایی که رشته فیزیک مهندسی را تدریس میکنند:
رشته فیزیک مهندسی در مقطع کارشناسی در بعضی از دانشگاه های کشور، از جمله دانشگاههای: تهران، الزهرا تهران (ویژه خواهران)، تبریز، صنعتی قم، دامغان، شهید باهنر کرمان، کاشان، شاهرود، سمنان، اراک، صنعتی جندی شاپور دزفول، صنعتی کرمانشاه، ولیعصر (عج) رفسنجان، کوثر بجنورد (ویژه خواهران) و مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا تدریس میشود.