مهــارت مطالعـــه
اصول مطالعه و فراگیری بهتر:
برای بهبود و افزایش توان یادگیری باید اصول زیر را با دقت اجرا کنید. زیرا تنها با رعایت این اصول است که میتوانید بهتر بیاموزید و از وقت حداکثر استفاده را ببرید. این اصول به سه دسته تقسیم میشوند.
۲-اصولی که هنگام مطالعه باید رعایت کرد. ۱- اصولی که قبل از مطالعه باید رعایت کرد. ۳-اصولی که بعد از مطالعه رعایت کرد.
۱-اصول قبل از مطالعه:
۱-۱-تعیین هدف:شما باید قبل از مطالعه برای خودتان هدفی را مشخص کنید، به این معنی که این درس را به چه منظوری میخواهید مطالعه کنید. آیا فقط نکته های اصلی درس را میخواهید یا قصد دارید همه ی مطالب کتاب را حفظ کنید یا بفهمید.
۲-۱-تعیین مدت زمان مطالعه: بعد از تعیین هدف باید معلوم کنید که چه مقدار زمان میخواهید صرف مطالعه کنید و اینکه چه حجمی از کتاب را میخواهید بخوانید.
روانشناسان معتقدند که مغز انسان تمایل شدیدی به انجام هر چه سریعتر کار دارد و به همین دلیل اگر زمان و مقدار مطالعه مشخص نشود، موجب سرگرمی و کاهش دقت در هنگام مطالعه میشود.
۳-۱-انتخاب محیط مناسب : یکی از مهمترین عوامل یادگیری تمرکز حواس است بنابراین شما باید در محیطی مطالعه کنید که عوامل حواسپرتی و عدم تمرکز به حداقل برسد.
۲-اصول هنگام مطالعه:
۱-۲-مطالعه فعالانه داشته باشید: مطالعه فعالانه به این معناست که در هنگام مطالعه ساکن و بیکار ننشینید و در همان حین علامتگذاری کنید تمرین حل کنید و در صورت نیاز برایخود تکرار کنید و همچنین عادت پرسیدن را در خود تقویت کنید.
۲-۲-جدیت داشته باشید: وقتی تصمیم میگیری خیلی سریع شروع کنید و اجازه ندهید افکار مزاحم مانع شما شوند، سعی کنید با روش های مختلف تمرکز خود را افزایش داده و از دقت خود نهایت استفاده را ببرید.
۳-۲-به خودتان استراحت دهید: برای داشتن یک مطالعه مفید و درک بهتر مطالب بعد از حدود ۴۵ دقیقه به خود یک استراحت حدود ۱۰-۱۵ دقیقهای بدهید.
۴-۳-از شیوه های مطالعه صحیح استفاده کنید: شیوه های مطالعه یک مطلب جداگانه میباشد که به طور مفصل به آن پرداختیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنم.
۳-اصول بعد از مطالعه: پس از اینکه مطالعه ی شما به پایان رسید نباید تصور کنید که کارتان تمام شده و مطالبی را که مطالعه کردید دیگر از یادتان نمیرود.
بلکه مهمترین بخش، تکرار و مرور مطالب مطالعه شده است .
در واقع شما با مطالعه موثر مطالب را خلاصه نویسی و دسته بندی کرده اید. تا در مواقع مختلف از جمله امتحان و آزمون بتوانید با مرور مطالب به حافظه ی خود در به یادسپردن مطالب کمک کنید.
بنابراین باید با مرور و تکرار مطالب، ضریب ماندگاری مطالب آموخته شده را در ذهن خود افزایش دهید.
البته مباحثه با دوستان و همچنین درس دادن به جمعی از دانش آموزان نیز یک راه مفید برای درک بهتر مطالب و تثبیت یادگیری و رفع اشکالات درسی است .
-
در این قسمت ما مواردی را به عنوان تکنیک هایی از مطالعه به منظور نتیجه گیری بهتر به شما معرفی میکنیم:
۱-خواندن همراه با نوشتن:
مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای رسیدن به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد.