هدف و ماهیت:
هدف از ارائه این دوره و این رشته در دانشگاهها تربیت نیروی متخصصی است که بتوانند به اکتشاف و ارزیابی ذخایر معدنی ، روش های استخراج بهینه و ارزیابی سیستم های نگهداری زیر زمینی یا روزمینی در طول مدت بهره برداری از معدن بپردازند .
امروزه مکتشفین و کارشناسان معادن هر کشور برای کشف و استخراج مواد معدنی باید مجهز به دانشی باشند که در رشته مهندسی معدن تدریس میشود.رشتهای که به اکتشاف و ارزیابی و ذخایر معدنی، روشهای استخراج بهینه و ارزیابی سیستم های نگهداری زیرزمینی یا رو زمینی در طول مدت بهرهبرداری از معدن میپردازد.
به عبارت دیگر مهندسی معدن گرایش استخراج شامل عملیات حفاری و آتشباری به منظور خرد کردن سنگ،بارگیری و باربری و در اغلب اوقات سنگ شکنی به منظور رساندن ابعاد کان سنگ به اندازه مناسب است.
گرایشهای رشته مهندسی معدن:
رشته مهندسی معدن دارای دو گرایش اکتشاف و استخراج معدن است .
استخراج معدن:
استخراج کانیها از معادن و تبدیل آنها به فلزات یا مواد ارزشمند دیگر و استفاده از آنها در داخل یا خارج کشور تمامی فرایند این بخش بزرگ اقتصادی است. نمونه برداریهای سطحی و نقشه های ماهوارهای در تشخیص ذخایر معادن و یا شناسائی معادن نقش اساسی ایفا میکنند. در رشته مهندسی معدن، به دلیل غنی بودن خاک کشور از مواد معدنی، زمینههای مختلف کاری، به خصوص در مناطق خارج از شهر، فراهم است. در این رشته مهندسان هر دو گرایش با همکاری یکدیگر میتوانند موفق باشند.
آینده شغلی و بازار کار:
در حال حاضر ما به کارشناسان تکنولوژی آفرین به خصوص در زمینه فرآوری نیاز مبرم داریم.چرا که راه یافتن به بازارهای جهانی تنها از طریق کنترل کیفیت و استاندارد کردن محصولات معدنی مقدور خواهد بود.
یکی از عوامل توسعه نیافتگی بخش معدن کشور مسائل مربوط به اکتشاف صنعتی است چرا که ما در خصوص اکتشافات معدنی تازه در شروع کار هستیم و آن چه انجام شده در مقابل کارهای باقیمانده جزء کوچکی را تشکیل میدهد. در کل میتوان نتیجه گرفت که امروزه ما نیازمند فارغ التحصیلان علاقمند و خلاق مهندسی معدن هستیم تا بتوانیم بدون وابستگی به کارشناسان خارجی شاهد رونق و افزایش صادرات این بخش باشیم.