گروه آموزشی درخشش در زمینه مشاوره تلفنی و اینترنتی نیز فعالیت دارد. ما میتوانیم بصورت مشاوره حضوری و یا مشاوره تلفنی و اینترنتی با شما در تماس باشیم.
وسواس چیست؟
وسواس یا اختلال OCD،نوعی از بیماری است که در سر فرد مبتلا او را مجبور به انجام کارهای اجباری میکند که اگر بیش ازیک ساعت در روز را به خود اختصاص دهد یا در روند زندگی روزمره اختلالی ایجاد کند به عنوان بیماری شناخته میشود.
شخص مبتلا مایل به ترک انجام کارهای تکراری میباشد اما به دلیل اضطراب و دلهره زیاد قادر به انجام این عمل نیست.
در واقع وسواس به عنوان اختلالات اضطرابی معرفی شده و ریشه اصلی آن در اضطراب و نگرانی است.
به طور کلی دو نوع وسواس داریم : وسواس فکری و وسواس عملی که وسواس مطالعاتی که هدف مقاله ما است جزء دسته دوم یعنی وسواس عملی میباشد.
همچنان ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

وسواس های فکری وعملی:
افکار، تصاویر و یا تحریکات ناخواستهای هستند که بارها و بارها در ذهن شما رخ میدهند شما نمیخواهید این افکار و نظریات را داشته باشید، اما نمی توانید آنها را متوقف کنید متاسفانه، این افکار وسواسی اغلب، مزاحم و منحرف کننده هستند. اجبار ها، رفتارهایی هستند ،که شما احساس می کنید مجبور هستید که به طور مداوم انجام دهید. معمولا، اجبار ها در تلاش هستند تا وسوسه ها را از بین ببرند برای مثال، اگر از آلودگی و ناپاکی ها میترسید، ممکن است کارهای تمیزکاری دقیق تری را انجام دهید با این حال، حس خوبش زیاد طول نمی کشد.
در حقیقت، افکار وسواسی، معمولا قویتر میشوند و کاراهای مرتبط رفتارهای اجباری و هم خود رفتارهای اجباری اغلب در نهایت منجر به اضطراب میشوند، زیرا آنها دشوارتر و وقت گیرتر هستند. این چرخه مضر و زشتی، از OCD نشات میگیرد.
همچنان ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

وسواس درسی و مطالعاتی:
در علم روانشناسی تاکنون اختلالی به عنوان وسواس درسی معرفی نشده است پس بهتر است که بگوییم حساسیت مطالعاتی.
حساسیت مطالعاتی ناشی از اضطراب و استرسهایست که به فرد وارد میشود و فرد را مجبور میکند برای رهایی از تنش کارهایی تکراری انجام دهد. برای دستیابی به درمان و مواجهه شدن با حساسیت درسی بهتر است که به علت های آن دست یابیم
-
یکی از علل شایعی که باعث میشود فرد حدس بزند دچار وسواس مطالعاتی شده است فکر کردن، همزمان با درس خواندن است.
این فکرها میتواند شامل فکر به تفریحات بعد از درس خواندن یا عواقب بعد از اینکه اگر آزمون یا امتحان را بد بدهد و… باشد.
-
یکی دیگر از دلایل،کند خواندن مطالب است،وقتی مطلبی را کلمه کلمه بخوانید آن را درست درک نمی کنید. به خاطر همین مجبور می شوید آن صفحه را چندین بار بخوانید. بنابراین کند خوانی و نداشتن مهارت تندخوانی یکی دیگر از
-
علل ایجاد حساسیت های مطالعاتی و تکرر در مطالعه مباحث است.
-
روش مطالعه غلط هم تشدیدکننده حساسیت های مطالعاتی است. برای مثال خیلیها فکر میکنند یک صفحه از درس زیست شناسی را بایدکامل حفظ کنند. در غیر این صورت نمیتوانند به تست های آن درکنکور جواب دهند!
-
عدهای فکر میکنند که اگر به هر صفحه از کتاب درسی کامل مسلط نشوند و تمام فرمولهای آن را یاد نگیرند، نمیتوانند تست حل کنند و دیگر موفق نخواهند شد! همین باعث میشود که وقت زیادی را صرف مطالعه کنند نه تست زدن. قرار نیست یک مطلب را ۱۰۰% یاد بگیرید تا بتوانید تست بزنید. یکبار یا دوبار مطالب را بخوانید. در حین حل کردن تست است که میفهمید کدام بخش ها مهمتر هستند. دوباره میتوانید برگردید و قسمتهای مهم را کاملتر بخوانید. این شیوه یکی از کارهای مکمل بسیار مهم است که حتما باید در روش مطالعه خود داشته باشید.
-
خیلی از اوقات ترس از ناقص خواندن باعث ایجاد وسواسهای مطالعاتی در شما خواهد شد. کسی که فکر میکند یا باید ۱۰۰% مطالب را یاد بگیرد یا حتی ۹۰% موفق نمیشود، باعث میشود سرعت مطالعه پائینی داشته باشد. در حالی که اگر ۷۰% مطالب سه بار خوانده شود بهتر است تا ۱۰۰% مطالب یکبار! این باور غلطی است که بین افراد جا افتاده است. اسم آن کمالگرایی نیست بلکه کاملگرایی است. استراتژی موفقیت در کنکور این است که تعداد مرورهای تان بیشتر شود.
-
داشتن برنامه وکمبود وقت علت بعدی حساسیت مطالعاتی است. خیلی از اوقات وقتی برنامه درسی ندارید، نمیدانید از کجا شروع کنید و چقدر بخوانید. نمیدانید اصلا مسیری که میروید درست است یا نه. همه اینها باعث ایجاد نگرانی و اضطراب در شما میشود و همین موجب ایجاد وسواسهای مطالعاتی است.
بعد از بررسی علتهای ایجاد وسواس های مطالعاتی باید این علتها را در خود بیابید وبه حل آنها بپردازید.
همچنان ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:

مثلا کسی که کندخوان است، باید مهارت تندخوانی را یاد بگیرد. کسی که احساس میکند برنامه ریزی درسی درستی ندارد، باید از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرد. کسی که کمال گرایی دارد باید از یک روانشناس کمک بگیرد یا خودش موضوع را حل کند. اگر مطلبی که می خوانید را متوجه نشدید، سراغ تست های آموزشی بروید. مهم این است که کلیت مطلب را بفهمید. اگر پنج درصد از آنرا نفهمیدید عیبی ندارد. حتی در کنکور هم خیلی از جزئیات مطالب سوال نمیدهند. بیشتر از بدنه مطالب است که سوال میدهند. اگر روش مطالعهتان غلط است آن را عوض کنید.
طبیعی است که در برههای از زندگی دچار وسواسها شوید. این بد نیست. مهم این است که این وسواسها شما را از هدفتان دور نکند. باعث نشود از زندگی لذت نبرید. عملکردتان را مختل نکند. اگر این وسواسها دست و پاگیرتان کرده و برای شما و اطرافیانتان مشکلاتی بوجود آورده حتما باید راهکاری برای آن پیدا کنید تا در نهایت بتوانید زندگی شادتر و موفق تری داشته باشید.
اگر فردی هستند که احساس میکنید دچار به این معظل شدید ما راهکارهایی برای بهبود این مشکل به شما ارایه میکنیم:
-
خلاصه نویسی و بازیابی مطالب:
مطالبی که مطالعه میکنید را میتوانید در حاشیه کتاب یا در برگه هایی منظم خلاصه نویسی کنید واین روش باعث میشود که راحتتر هم بتوانید مرور کنید چرا که در غیر این صورت بازیابی مطالب برای شما بسیار سخت خواهد شد و استرس شما موجب وسواس در خواندنتان شود.
-
بالا بردن قدرت تشخیص نکات مهم:
به طور حتم بعضی از مطالب درسی هستند که مورد توجه دبیران یا طراحان کنکور سراری هستند و ممکن است در نمونه سوالات سالهای گذشته یا کنکورهای سالهای قبل تکرار شده باشد. بنابراین بر روی این مطالب تمرکز بیشتری کنید
-
مشخص کردن تعداد صفحه و زمان برای مطالعه:
شما اگر قبل از شروع به مطالعه مطالب، زمان تعیین کنید و خودتون رو متعهدکنید که در زمان مشخص، مطالعه یک مبحث خاص رو به پایان برسونید خیلی کمتر دچار وسواس مطالعاتی میشوید و راحت تر میتوانید این عادت بد رو ترک کنید. در کنار مشخص کردن ساعت، حتما تعداد صفحاتی که مایلید مطالعه کنید را هم مشخص کنید.
اعتماد به خود
به خودتون اعتماد داشته باشید و با جرات به خودتان بگویید که من این مطلب را یاد گرفتم و دیگر نیازی به دوباره خواندن آن نیست و اگر خیلی شک داشتید،میتوانید سوالاتی مطرح کنید در مورد موضوع و اگر به آنها جواب دادید نشان میدهد مطالب را خوب یاد گرفتید و نیاز به مطالعه مجدد نیست.
همچنین افزایش اعتماد به نفس را بخوانید
برای اینکه در مطالعه دچار وسواس نشید بهتر هست که یک مبحث رو به این شکل مطالعه کنید:
-
در ابتدای شروع مطالعهی هر مبحث، مدتزمان آن را هم مشخص کنید؛ یعنی به طور مثال با خودتان قرار بگذاریدکه ۱۷ صفحه از کتاب شیمی دوم را در یک ساعت بخوانید. اگر با گذشت نیم ساعت ۷ صفحه پیش رفته بودید بدانید که باید در نیمساعت باقیمانده ۱۰ صفحهی بعدی را حتماً مطالعه کنید.
-
اگر این فرض ذهنی را دارید که برای همان دور اول که یک مبحث رو میخونید باید تمام مطالب آن قسمت رو دقیق حفظ شده باشید باید به شما بگویم که این فرض ذهنی شما کمی اشتباه است؛ زیرا وقتی میخواهید با یک دور (همان دور اول) تمام مطالب را یاد بگیرید، هم وسواس پیدا میکنید و هم یک مبحث کمحجم از شما مدتزمان زیادی رو خواهد گرفت. پس تصمیم بگیرید که یک مبحث رو در طی یک هفته یا دو هفته حداقل یک یا دو بار مرور کنید. برای مثال این روش در مطالعهی درس زیستشناسی بسیار کارآمد است.
-
در صورتی که از ماژیک هایلایت استفاده میکنید در دور اول نکات مهم و عناوین رو حتماً رنگ کنید.
-
بعد از پایان هر دور مطالعهی یک مبحث ۱۰ الی ۲۰ تست منتخب از آن مبحث بزنید.
برای آشنایی با روش مطالعه دروس مختلف کلیک کنید.
-
همچنان ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید: