توجه: رمز عبور شما به صورت خودکار ایجاد می شود و به آدرس ایمیل شما ارسال می شود.

چگونگی انتخاب رشته دانشگاه آزاد

گروه آموزشی درخشش در زمینه مشاوره تلفنی و اینترنتی نیز فعالیت دارد. برای اطلاع از روش مطالعه بچه های درخشان، ما میتوانیم بصورت مشاوره حضوری و یا مشاوره تلفنی و اینترنتی با شما در تماس باشیم.

نحوه انتخاب رشته دانشگاه آزاد
در سال های قبل از ۹۲ که کنکور دانشگاه آزاد از کنکور دانشگاه های سراسری جدا بود انتخاب رشته دانشگاه آزاد به این شکل بود که انتخاب اول شما حساسیت بیشتری نسبت به انتخاب های دیگر دانش آموزان داشت. یعنی اگر داوطلبی انتخاب اول خود را به گزینه ای اختصاص می داد که شانس قبولی پایینی در آن داشت کلا شانس قبولی اش حتی در انتخاب های پایینی هم کاهش می یافت. علت آن هم مشخص بود : انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سال های قبل از ۹۱ ، قبل از برگزاری آزمون دانشگاه آزاد برگزار می شد و درنتیجه دانش آموز چون تخمین صحیحی از رتبه و تراز احتمالی اش در کنکور دانشگاه آزاد نداشت مجبور می شد به انتخابی که مطمئن بود شانس قبولی در آن را دارد اکتفا کند.
اما از سال ۹۲ به این سو، که آزمون دانشگاه آزاد و سراسری ادغام شده است و دانشگاه آزاد نیز از کارنامه کنکور سراسری برای انتخاب رشته استفاده می کند دیگر اهمیتی ندارد که انتخاب اول شما چه انتخابی باشد. درواقع از سال ۹۲ به این سو انتخاب رشته دانشگاه آزاد هم مثل انتخاب رشته کنکور سراسری شده است و فقط ترتیب اولویت های شما مهم است. زیرا وقتی برگه انتخاب رشته هر دانش آموز بررسی می شود تراز او مشخص است و تا وقتی کل انتخاب های هر داوطلب خوانده نشود به سراغ نفر بعدی که تراز پایین تر از او دارد نمی رود.
حال با این مقدمه می خواهیم از ابتدا الگو و روش صحیح انتخاب رشته دانشگاه آزاد را برای شما شرح دهیم :
انتخاب رشته دانشگاه آزاد تفاوت های زیادی با انتخاب رشته کنکور سراسری دارد که در زیر به تعدادی از این تفاوت های مهم اشاره می کنیم :
۱٫در انتخاب رشته دانشگاه آزاد فقط تراز در زیرگروه مهم است و با رتبه در سهمیه و رتبه کشوری کاری نداریم
۲٫در انتخاب رشته دانشگاه آزاد سهمیه بومی گزینی وجود ندارد
۳٫در انتخاب رشته دانشگاه آزاد تعداد انتخاب کمتری داریم. بنابراین انتخاب هایمان حساسیت بیشتری دارند.
۴٫در انتخاب رشته دانشگاه آزاد سهمیه بسیج فعال هم تاثیر گذار است
در انتخاب رشته دانشگاه آزاد سهمیه بومی وجود ندارد!
سهمیه بومی باعث می شود داوطلبان هر شهری برای قبولی در رشته محل شهر خودشان شانس بیشتری نسبت به داوطلبان سایر شهرها داشته باشند. این بدین معنی است که اگر داوطلبی بومی استان زنجان باشد برای قبولی پرستاری دانشگاه دولتی زنجان شانس بیشتری نسبت به داوطلب دیگری داشته باشد که بومی زنجان نیست ولی رتبه اش در حدود رتبه خودش شده و منطقه شان هم با هم مشابه است. اما چنین چیزی در انتخاب رشته دانشگاه آزاد وجود ندارد. بدین صورت که شانس قبولی در پرستاری آزاد زنجان یا پزشکی تهران برای کلیه داوطلبان سراسر کشور یکسان است و تنها عاملی که شانس قبولی داوطلبی نسبت به داوطلب دیگر را بیشتر می کند ترازی است که هر داوطلب کسب کرده است. هرچه تراز یک داوطلب بیشتر باشد شانس قبولی اش  برای کلیه رشته محل های سراسر کشور بیشتر می شود.
تاثیر سهمیه بومی در انتخاب رشته بقدری زیاد است که گاها ممکن است بین رتبه قبولی بومی یک استان با استان دیگر در یک رشته محل تا ۱۰۰۰۰ رتبه تفاوت داشته باشد ولی وقتی در دانشگاه آزاد تاثیر سهمیه بومی به صفر می رسد پس دیگر جایی برای نگرانی پایین رفتن شانس قبولی نیست. البته بی تاثیر بودن بومی گزینی در انتخاب رشته دانشگاه آزاد به ضرر رشته محل های شهرهای کوچک است. مثلا اگر دندانپزشکی بروجرد برای قبولی از سهمیه بومی استفاده می کرد قطعا شانس خیلی بیشتری برای بومی های استان لرستان برای قبولی در دندانپزشکی بروجرد وجود داشت تا سایر استان ها. اما چیزی که در واقعیت می بینیم این است که اگر تراز داوطلب تهرانی در زیرگروه ۱ حتی ۱ عدد هم از تراز داوطلب لرستانی دیگری در زیرگروه ۱ بیشتر باشد شانس قبولی داوطلب تهرانی در دندانپزشکی بروجرد بیشتر است. البته وقتی چنین مثالی می زنیم باید به این نکته هم اشاره کنیم برعکس این موضوع هم صادق است و شانس قبولی کلیه دانش اموزان شهرستان های ایران برای قبولی در رشته محل های استان تهران تفاوتی با شانس قبولی تهرانی ها ندارد و برای قبولی در هر رشته محلی تنها عامل تاثیر گذار تراز در زیرگروه است.
تفاوت تراز و رتبه در سهمیه و رتبه کشوری در انتخاب رشته دانشگاه آزاد :
در ابتدا برای کلیه دانش آموزان هررشته ای در کل ایران از روی یک فرمول مشخص که در آن علاوه بر درصدهای دانش اموز در کنکور و معدل نهایی او، میانگین درصد و تعداد کل شرکت کنندگان تاثیرگذار است تراز هر داوطلب را بدست می آورند و سپس بیشترین تراز رتبه اول و به ترتیب تراز به هر کس رتبه ای تعلق می گیرد. در انتخاب رشته کنکور سراسری سهمیه های متنوعی وجود دارد که بیشترین جامعه آماری در سهمیه مناطق که شامل سه منطقه ۱ و ۲ و ۳ است حضور دارند. هر کس با توجه به اینکه در چه منطقه ای قرار گرفته ظرفیت و شانس قبولی مجزایی نسبت به شخص دیگری دارد که در یک سهمیه دیگر حضور دارد. بنابراین در انتخاب رشته کنکور سراسری وقتی می خواهیم آمار قبولی به دانش آموزی ارائه دهیم باید حتما حواسمان جمع باشد که آمار قبولی دانش آموزانی را بدهیم که در منطقه ای قرار گرفته اند که دانش آموز هم در آن منطقه است.
ولی در انتخاب رشته دانشگاه آزاد سهمیه ای به اسم سهمیه مناطق وجود ندارد و کلیه کسانی که در کنکور سراسری در مناطق ۱ و ۲ و ۳ جای گرفته بودند حال در سهمیه ای به اسم “عادی” و بدون تفاوت با یکدیگر قرار می گیرند. این بدین معنی است که برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد دیگر ملاک رتبه در سهمیه برای ما اهمیت ندارد و به همین دلیل هم هست که ملاک ما یا باید تراز در زیرگروه باشد یا رتبه کشوری. تراز در زیرگروه دقت بیشتری دارد زیرا اگر بخواهیم وضعیت داوطلبی برای قبولی در رشته داروسازی را با وضعیت همان داوطلب در رشته پزشکی مقایسه کنیم ( یا مقایسه شانس قبولی در رشته مهندسی مکانیک با رشته مهندسی شیمی و یا مقایسه شانس قبولی در رشته حقوق با شانس قبولی در رشته مدیریت) نمی توان به رتبه کشوری استناد کرد و اینجاست که فقط می توانیم به تراز و آن هم تراز در زیرگروه استناد کنیم.
استفاده از تراز باعث می شود محدودیت های استانی نیز رفع شود. این مورد بدین معنی است که وقتی می خواهیم یک نفر از استان خوزستان با یک نفر از استان همدان با دو سهمیه متفاوت (مثلا منطقه ۲ و منطقه ۳) را با همدیگر مقایسه کنیم صرفا کافیست ترازشان را با همدیگر مقایسه کنیم. پس مبنای مقایسه داوطلبان انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سهمیه های مناطق ۱ و ۲ و ۳ فقط و فقط ترازشان در هر زیرگروه است
تعداد و اهمیت انتخاب ها در انتخاب رشته دانشگاه آزاد: در انتخاب رشته دانشگاه آزاد تعداد انتخاب کمتری داریم. بنابراین انتخاب هایمان حساسیت بیشتری دارند. همانطور که همه می دانیم در فرم انتخاب رشته دانشگاه سراسری جای ۱۵۰ انتخاب وجود دارد درصورتیکه در انتخاب رشته دانشگاه آزاد تنها حق ۲۰ انتخاب داریم. البته تعداد کل رشته محل های دانشگاه آزاد هم نسبت به سراسری بسیار کمتر است و بیشترین رشته محل ها به داوطلبان کنکور تجربی اختصاص دارد که نهایتا حدود ۲۰۰ رشته محل داریم ( ملاک دفترچه انتخاب رشته دانشگاه ازاد ۹۴ است) ولی بازهم این تعداد انتخاب حساسیت زیادی را ایجاد می کند و بهتر است که دقت زیادی در انتخاب هایمان به خرج دهیم که مانند انتخاب رشته کنکور سراسری هم انتخاب خوشبینانه داشته باشیم هم انتخاب منطقی و  هم انتخاب بدبینانه. اما مشکل اینجاست که در انتخاب رشته دانشگاه آزاد هم تعداد انتخاب ها کمتر است و هم آمار قبولی کمتری در دسترس داریم. اینجاست که مشاهده می کنیم شخصی با تراز ۲۵۰۰ در همه انتخاب هایش رشته های مهندسی دانشگاه های خوب تهران را انتخاب کرده است و یا شخص دیگری با تراز ۶۰۰۰ انتخابی جز پزشکی نداشته است! وقتی می گوییم باید انتخاب هایتان هم خوشبینانه را پوشش دهد، هم منطقی و هم بدبینانه بدین معنی است که باید هم درمورد انتخاب های خوشبینانه شناخت داشته باشید هم منطقی  و هم بدبینانه. یعنی وقتی تعداد انتخاب هایمان در انتخاب رشته دانشگاه ازاد اینقدر محدود است پس باید بیشترین دقت را بر سر این انتخاب ها اعمال کنیم.
پیمایش به بالا