کارگردانی تلویزیـــون
تعریف و ماهیت:
     کارگردانی تلویزیون جزء رشت ه­های زیر گروه هنر است. رشته ­های همانند کارگردانی ، بازیگری، عکاسی و ….. بع عنوان بهترین رشته ­های هنر شناخته می­شوند. در کنار جایگاه اجتماعی این رشته ­ها باید گفت که از رشته ­های خاص تحصیل می­ باشند، چرا که در واقع لازمه پبشرفت این رشته­ ها علاقه زیاد می­باشد.
     طبق آماری که از سال ۱۹۹۳ گرفته شده است، نوجوانان آمریکایی تا پایان دبیرستان ۱۹ هزار ساعت تلویزیون نگاه می­کنند. متاسفانه در کشور ما آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد اما تاثیر پذیری زیاد جوانان و نوجوانان ما از شخصیت­های تلویزیون، بیانگر آن است که جوانان، بخش عظیمی از وقت خود را صرف تماشای تلویزیون می­کنند ودر این میان تله ­تأتر ها، فیلم­ها و سریال­های تلویزیونی که در حیطه­ی کار کارگردانی تلویزیون است، بیشترین مخاطب را دارد.
گرایش های رشته کارگردانی تلویزیون
گرایش نمایش:
کارگردانی تلویزیون یک رشته­ ی کاربردی است و هدف آن تربیت نیروی متخصص، متعهد وخلاق برنامه سازی در جهت سیاست­های سازمان صدا وسیما است، افرادی که به یاری معلومات و مهارت­های فنی، تکنیکی، هنری و تحلیلی، زمینه ساخت و تولید انواع برنامه­های تلویزیونی را فراهم می­آورد. درواقع کارگردانی تلویزیون با استفاده از آموزش های کلاسیک و آکادمیکی که در خصوص برنامه سازی تلویزیون در طول دوران تحصیل کسب کرده است، ذهنیت خود را به تصویر می کشد و با خلاقیت و نوآوری به تولید برنامه های تلویزیونی می پردازد. در این میان دانشجویان گرایش نمایش، به مطالعه، پژوهش و تجربه در کارگردانی انواع برنامه های داستانی تلویزیون اعم از :
سریال
برنامه های کوتاه
و تله تئاترها
می پردازد.
دانشجویان این گرایش، روش طراحی و تولید یک برنامه­ ی داستانی از عرصه­ ی ایده تا ساخت در استدیو یا واحد سیار، پخش ارزشیابی آن را فرا می­گیرند و در این میان با چگونگی نقد و تحلیل برنامه­ های تلویزیونی، تحولات اجرا ، تصویرنامه ­نویسی، جلوه­های­خاص ، شیوه ­های بیان و نحوه ارتباط تنگاتنگ فرم و محتوا آشنا می­شوند. گفتنی است که تمامی این دروس همراه با فعالیت های علمی وکارهای کارگاهی است تا دانشجویان با استفاده از امکانات و تجهیزات کاربردی دانشکده و سازمان صدا وسیما بتوانند، تجربه و مهارت لازم را برای ساخت و تولید برنامه های داستانی تلویزیونی کسب نماید.
گرایش مستند:
در این گرایش با اشتیاق دوربین را دست می­گیرد و شتابان در موج جمعیت، دربازارها، کنار رودخانه­ها ودر حاشیه جنگل­ها به دنبال سوژه می­گردد. زمانی دیگر از رازهای نهفته در سینه­ی کوهستان و کویر نشینان آگاهی می­یابد و آیین­ ها، آداب و رسوم وسوگ مناطق مختلف ایران را به یاری عدسی دوربین خود به تصویر می­کشد تا تنوع فرهنگی و تعدد میراث­ های فرهنگی ایران را به نمایش گذارد.
صدا وسیما از همه­ی هنرها،ازجمله:
موسیقی
معماری
ادبیات
نقاشی
طراحی
خطاطی
عکاسی
بهره می گیرد.
سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران رشته های را در دانشکده ی صدا و سیما ارائه می دهد که دانشجویان آن پس از فارغ التحصیلی، شغل تعریف شده ای نیز در سازمان داشته باشند، اما فرصت های شغلی فارغ التحصیلان، تنها به سازمان صدا و سیما محدود نمی شود. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در سازمان های دست اندر کار تولید برنامه و مراکز برنامه سازی تبلیغاتی،نهادهای دولتی از قبیل کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان، وزارت آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات اسلامی و… فعالیت نمایند.