ریـاضــی
هدف و ماهیت:
ریاضیات علم نظم است و موضوع آن یافتن، توصیف و درک نظمی است که در وضعیتهای ظاهری پیچیده نهفته است و ابزارهای اصولی این علم، مفاهیمی هستند که ما را قادر میسازند تا این نظم را توصیف کنیم .
علم ریاضی، قانونمند کردن تجربیات طبیعی است که در گیاهان و بقیه مخلوقات مشاهده میکنیم . علوم ریاضیات این تجربیات را دستهبندی و قانونمند کرده و همچنین توسعه میدهد.
اهداف گرایشهای مختلف این رشته عبارتنداز:
- ریاضی کاربردی: هدف از این شاخه تربیت کارشناسی است که با اندوخته کافی از دانش ریاضی، توانایی
بلکه این علم ، بخصوص در مدارج بالا، ارتباط نزدیکی با طبیعت دارد به عبارت دیگر ایدههای ریاضی از ذهن پژوهشگران نمیروید بلکه ریاضیدانها غالبا الهام خود را از طبیعت میگیرند و به قول ژان باپتیت فوریه ریاضی دان مشهور قرن نوزدهم فرانسه تعمق در طبیعت، پربارترین منابع اکتشافات ریاضی است.
تحصیل کمّی از مسائل صنعتی، اقتصادی و برنامهریزی را کسب نموده، توان ادامه تحصیل در سطوح بالاتر را داشته باشد.
- ریاضی محض: هدف از این شاخه ریاضی، تربیت متخصصان جامع در علوم ریاضی است که آمادگی لازم برای ادامه تحصیل در جهت اشتغال به پژوهش و نیز انتقال علم ریاضی در سطوح دانشگاهی را داشته باشند.
- دبیری ریاضی: هدف از شاخه دبیری تربیت دبیران و کارشناسان متخصص آموزش ریاضی است که پاسخگوی نیازهای آموزش و پرورش کشور در سطوح پیشدانشگاه باشند.
مهندس خلیلی درباره آینده کاری این رشته خاطر نشان کردند:”فارغالتحصیلان این رشته میتوانند پس از پایان تحصیلات، در ادارات دولتی برای مسوولیتهایی که به نوعی با تجزیه و تحلیل مسائل سروکار دارند، در بخش خصوصی در اموری همانند طراحی سیستم ها در امر بهینهسازی و بهرهوری ، در بخش صنعت برای اموری همانند مدلسازی های ریاضی ، در آموزش و پرورش و … ، مسوولیت های متفاوتی را به عهده گیرند.”
گرایشهای رشته ریاضی:
در کل سه گرایش برای این رشته وجود دارد که عبارتند از : ریاضی محض ، ریاضی کاربردی و دبیری ریاضی
وقتی صحبت از ریاضی محض میشود نباید تصور کرد که باید در گوشهای نشست و به حل مسائل ریاضی پرداخت
گرایش های مختلف مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری:
فارغالتحصیلان مقاطع کارشناسی ریاضی کاربردی میتوانند در مقاطع کارشناسی ارشد در گرایشهای مختلف: تحقیق در عملیات، آنالیز عددی ، بهینه سازی و نظریه کنترل به تحصیل ادامه دهند، فارغالتحصیلان کارشناسی ریاضی محض و دبیری میتوانند در مقاطع کارشناسی ارشد در گرایشهای مختلف آنالیز ریاضی، جبر، هندسه و معادلات دیفرانسیل ادامه تحصیل دهند. در هر یک از گرایش های یاد شده زیر شاخههای تخصصیتری وجود دارد که در مقطع دکترای تخصصی (Ph.D) و نیز در رساله دکتری به آن پرداخته میشود.
آینده شغلی و بازار کار:
کاربرد ریاضی در علوم مختلف انکارناپذیر است. برای مثال مبحث آنالیز تابعی در مکانیک کوانتومی، کاربرد بسیاری زیادی دارد و یا در بیشتر رشتههای مهندسی معادله لاپلاسی که یک معادله ریاضی است، مورد استفاده قرار میگیرد.